Sosyal Yapı
Kadirli İlçesi Sosyal ve kültürel olarak gelişmiş bir ilçedir.Şehir her yönüyle yenilikleri takip etmekte gelişmeye açık bir şehirdir.
İlçede sosyal yapıyı belirleyen temel unsur tarıma dayalı ekonomi ve kan bağına dayalı geleneksel toplum anlayışıdır. Son zamanlarda ilçe bir yandan göç verirken diğer yandan göç almaktadır. Bu gelişme de sosyal yapıya önemli etki yapmaktadır.
İlçede evler oldukça sade ve basit yapılar olmasına rağmen son yıllarda yapılaşmada önemli gelişmeler yaşanmış, kooperatifcilik ve çok katlı evlerin ve apartmanların sayısı hızla çoğalmaktadır. Evlerde genellikle çatı bulunmamaktadır. Şehir merkezinde de evler genel olarak briketten yapılmış, alt katı depo ya da işyeri, üst katı konut olan binalardır.
Düğünler, cenaze törenleri, mevlit toplantıları, yaylaya çıkma geleneği en yaygın sosyal hareketlilikler olmakla birlikte koyu sohbetlerin yapıldığı çay ocakları ve kahvehanelerin yanında son yıllarda cafe ve internetcafelerin sayısı da oldukça fazladır.
İlçede Belediye Sülemiş Turistik Tesisleri ve Kızyusuflu Su Sporları Merkezi çok yıldızlı otel konforunda olup, her türlü sportif aktiviteye ve toplantı yapmaya elverişlidir. Şehir merkezindeki Sülemiş ve Muallimbağı ormanları içerisinde yapılan yürüyüş parkurları her kesimden vatandaşların ilgi odağı olmaya devam etmektedir.
Köylerde yaşayanların ilçe merkezine ve ilçe dışına seyahatleri sınırlıdır. Buralarda kapalı ekonomi, geleneksel köy tipi yaşantı egemendir. Dağ köyleri daha fakir olmasına rağmen son yıllarda sulu arazilerde yoğun tarım yapılmakta olan ova köyleri ise daha zengindir.Ancak tüm köylerde telefon ve ulaşım rahatlığının yanında hemen tüm evlerde televizyon ve uydu yayıncılığına ulaşım mevcuttur.
İş ve çalışma hayatı başta tarımsal faaliyetlere, daha sonra memurluk, esnaflık ve tüccarlığa dayalıdır. Sanayii gelişmekte olan ilçede fazla sayıda devlet memuru mevcut olup bunların çok büyük bir bölümü yerlidir.