Tamamlanan Projeler
Kadirli Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi
11 Aralık 2024

Süre :
Başlangıç Tarihi : 06 Temmuz 2015
Bitiş Tarihi : 11 Aralık 2024

2009 yılında açılan bir ulusal yarışma ile elde edilenKadirli Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi yapısı 2013yılında hizmete girmiştir. Kadirli - Adana karayolunun kentmerkezi girişinde ve Savrun çayı bitişiğinde, rekreasyon alanıkapsamında ele alınması düşünülen Belediye Hizmet Binasıve Kültür Merkezi projesinin mimari kurgusu, Kadirli’deyaşayan insanların mekânsal kullanım alışkanlıklarınıkamusal alanda ve kamu yapısı üzerinde yeniden üretmeküzerine oluşturulmuştur. Bu yeniden üretim; aslında ikilikligibi görünen herhangi bir yönetim yapısının ağır, prestijli,hiyerarşik yapılanması ile daha fazla serbestlik ve katılımgerektiren, kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği bir merkezile bütünleşik çözülerek gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.Bu çözüm, yapının yer ile olan ilişkisini güçlendirmek vekullanıcıların yapı içerisinde ya da çeperinde yadırgamadanvar olabilecekleri bir kamu yapısı oluşturularak sağlanmıştır.Tasarım bunun için öncelikle Kadirli’de oluşan çatı yaşamınakatkı sağlamak ve bir kent balkonu-teras üretmek için bir “çatıyapı” şeklinde örgütlenmiştir. Programın ana parçaları BelediyeHizmet Binası ve Kültür Merkezi tek bir kabuk altında bir araya getirilmiştir.

Bütün işlevleri altında toplayan ve zeminden rampa olarak başlayıp yükselen kabuk kent balkonu olarak tarif edilen alanı ve amfiyi oluşturarak ana cephe yönünde kitleleşir. Rampa olarak başlayan ve üzeri çiğnenen kamusal alanları tarifleyerek kitleleşen bu sarmal kabuk, Savrun Çayı yönünde boşaltılarak içinden geçilebilir hale gelmekte bu sayede, hem Belediye Binası ve Kültür Merkezinin girişlerini bu boşluktan sağlamakta, hem de kamusal alan örüntüsünü oluşturan rampaya ana caddeden yaklaşımı ortaya çıkartan kentsel bir boşluk oluşturmaktadır. Kitleleşen bu form Kadirli - Adana yolu cephesinde ise en yüksek düzeyine ulaşmakta; belediye birimlerini bu yükseklik altındaki katlarda çözmektedir. Böylelikle tek harekette yerle ilişki kuran, balkonlaşan/teraslaşan ve belediye hizmet binasının kimliğini oluşturan bir yapı ortaya çıkmaktadır. Eğimli yüzeylerinde açık hava etkinliklerinin yapılabileceği amfiler ve Şehitlik Tepesine “vista” veren dinlenme alanları barındıran kabuk yemekhane hacmine ulaşılmasıyla sonlanmaktadır.

Manzaraya açılan yemekhane, hem dışarıdan kullanımlara olanak sağlayan bir sosyal tesis hem de esas kullanıcıları olan belediye personelinin iş saatleri dışında sosyalleşmesini sağlayacak olan bu amfiyle ilişkilenmektedir. Arsanın düzensiz geometrisi yapının tektonik ifadesiyle bütünleşmektedir. Savrun Çayı ve Şehitlik Tepesi’nin oluşturduğu manzara ve açık alan kullanımlarına doğru alçalan ve bu manzaraya bakacak yüzeyler oluşturan yapı yola doğru genişlemekte, yükselmekte ve böylece belediye binasının kurumsal kimliğini oluşturmaktadır.Jüri Raporu: Kamusal bina geleneğine yerel yaşantıdan yola çıkarak getirdiği yorum övgüye değer bulunmuştur. Olgun, sakin, güvenli ve tevazu içindeki bina dili başarılıdır. Binanın yol ve rekreasyon alanları ile bütünleşmesi, belediye binasının halk tarafından içselleştirilmesi ve binaya rahat erişilmesi, tasarımı güçlü kılmaktadır. Projenin sunumundaki gösterdiği olgunluk, binanın daha da gelişerek başarılı bir uygulamaya ulaşacağını vaat etmektedir.
Yarışma Jüri Üyeleri: Semra Uygur (Başkan), Dr. Gülertan Akyüzlüer, Erdal Sorgucu, Prof. Dr. Alper Ünlü, Haluk Kara.


Proje Konumu