Kadirli Turpu

Kadirli Turpu

Anavatanı Akdeniz Bölgesi olan turpun bilinen on türü mevcuttur. Bileşiminde C,B1,B2 vitaminleri  kükürtlüallyl,şekerler,nişasta,lizasım,hardal yağı,askorbik  asid vb. pek çok madde ihtiva eden turp bir şifa kaynağıdır.

Öksürük, boğmaca, bronşite ballı turp suyu, eklem yerleri iltihabına çiğnenerek yenirse iyi gelir. Antibiyotik özelliği ile yaraları iyileştirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır, vücudu ve karaciğeri kuvvetlendirir. Safra ve idrar söktürücüdür. Siyah turp rendelenip suyla bekletilip balla karıştırılarak sabahları aç karnına 15 gün içilirse böbrek taşlarını söker. Turpun tohumu, yaprağı ve kendisi hepsi ayrı ayrı birer şifadır.

Hiçbir yan tesiri yoktur.Midesi rahatsız olanlarda yanma,geğirme ve gaz yapar.

İnsan sağlığı yönünden saydığımız pek çok faydası yanında Kadirli ekonomisindeki yeri de büyüktür.35 bin dekar alana ekiminden, sökülüp, temizlenip yıkanarak, torbalanmasına ve yurt geneline sevkine kadar geçen aşamalarda beş bin kişiye iş dolayısıyla en az otuz bin kişiye ekmek kapısı olur. Yılda ortalama olarak 15 milyon YTL Kadirli’ ye gelir sağlar. Kadirli’ nin bacasız sanayisidir.

Türkiye’ de tüketilen kırmızı turpun % 70’ i Kadirli’ de üretilir. Son yıllarda kırmızı turpun yanı sıra siyah ve beyaz turp da (Japon turpu) ilçemizde yetiştirilmeye başlanılmıştır.

Bu festivalin yapılış amaçlarından en önemlisi Kadirli Turpunu Türkiye’ ye tanıtmak ve tescilini yapmaktır. Ayrıca bağrında pek çok medeniyetleri barındıran Kadirli’ yi tarihi ve turistik yönden tanıtmaktır.